Adam Bergman:

100 balla ställen i Småland

 

Folkparksentusiasten och kulturgeografen Adam Bergman har skrivit en galen guidebok som sätter strålkastarljuset på udda och underskattade platser i Småland. Det kan vara runt kvarteret, djupt inne i skogen eller högt upp i ett träd. Det är platser där du blir hänförd och rörd, ställen som du inte visste att du saknade och älskade.

Ställen sorteras i fem kategorier: kuriotiska, märkliga, vackra, historiska och coola ställen. Vad sägs om en tur till slipsmuseet, till en pyramid ute i skogen, till pizzerian med EM-pristagaren eller till fyr-hotellet? Med glimten i ögat slussas du in i 100 skäl att upptäcka ett spännande Småland!

En hyllning till Smålands natur, historia, och till människor som har vågat ge sig på en djärv dröm. Vetlanda Posten

Många platser bär på en historia som är värda att berättas och många ställen drivs av eldsjälar som man vill veta mer om. 100 balla ställen i Småland ger information om det mesta och är både spännande och lärorikt att läsa. Men kanske framförallt underhållande. För med utvikningar mellan himmel och jord, och med stor risk för både skratt och tårar, för skräck och förtjusning, så bjuder Adam Bergman in dig till en annan värld, mitt i Småland. En märklig värld, ibland mycket märklig värld. Det otippade Småland.

Naturligtvis finns alltid exakta platsangivelser och annan nyttig information för besökaren. Bokens många vackra bilder, plåtade av fotografen Helena Gullberg, ger dig lust att utforska och upptäcka alla dessa platser man inte trodde fanns. Det kompakta bokformatet, de mjuka pärmarna och att den väger litet gör att man gärna har den med sig när man ska på balla utflykter i Småland. För det kommer bli svårt att låta bli!

              

Bokens tips visar upp att man kan resa på ett annat sätt, fjärran från massturismens platser och bortom kommersens likriktning. 100 balla ställen i Småland är en bok om det annorlunda Småland och om de människor som har vågat ge sig på sin dröm. Den är en hyllning till mångfalden och ger en facetterad bild av dagens Småland. Välkommen till din resa!

Adam Bergman, född och bosatt i Småland, är med och driver Tyrolens festplats i Blädinge. Vid sidan av att skriva guideböcker och arrangera musikfestivaler så är Adam verksam inom forskning i ämnet kulturgeografi. 100 balla ställen är Adam Bergmans första bok. Den blev till i samarbete med Valle Westersson, författare till liknande samlingar för Skåne, Köpenhamn och Stockholm och Christian Holzer, författare till flera guideböcker i Basebo förlag.

Fakta:
Text: Adam Bergman
Foto: Helena Gullberg m fl
ISBN 978-91-9819138-7
256 sidor, 153 fotografier
Format 110 x 178 mm, ryggbredd 18 mm, vikt ca 370 g
Flexcover, trådbunden, märkband, FSC-papper, klimatkompenserad produktion

Kommer ut i början av maj 2024.

Mediaservice:
Författarinfo
Författarbilder
Bokens omslag fram
Bokens omslag bak
Bilder ur boken
Smakprov.se