Adam Bergman:

100 balla ställen i Småland

 

Folkparksentusiasten och kulturgeografen Adam Bergman har skrivit en galen guidebok som sätter strålkastarljuset på udda och underskattade platser i Småland. Det kan vara runt kvarteret, djupt inne i skogen eller högt upp i ett träd. Det är platser där du blir hänförd och rörd, ställen som du inte visste att du saknade och älskade.

Rolig, lärorik, spännande!   (Betyg 5 av 5)
En mycket kul guidebok som kan rekommenderas att läsa. Vi lärde oss många nya saker om Småland och skrattade någon gång i varje kapitel. 10/10! bokrecensioner.se

Kul och bra!   (Betyg 5 av 5)
Intressant, finurlig, och bra guidebok. Gav oss många skratt, bra utflykter, och härliga anekdoter. Rekommenderas varmtbokrecensioner.se

Ställen sorteras i fem kategorier: kuriotiska, märkliga, vackra, historiska och coola ställen. Vad sägs om en tur till slipsmuseet, till en pyramid ute i skogen, till pizzerian med EM-pristagaren eller till fyr-hotellet? Med glimten i ögat slussas du in i 100 skäl att upptäcka ett spännande Småland!

En hyllning till Smålands natur, historia, och till människor som har vågat ge sig på en djärv dröm. Vetlanda Posten

Många platser bär på en historia som är värda att berättas och många ställen drivs av eldsjälar som man vill veta mer om. 100 balla ställen i Småland ger information om det mesta och är både spännande och lärorikt att läsa. Men kanske framförallt underhållande. För med utvikningar mellan himmel och jord, och med stor risk för både skratt och tårar, för skräck och förtjusning, så bjuder Adam Bergman in dig till en annan värld, mitt i Småland. En märklig värld, ibland mycket märklig värld. Det otippade Småland.

En mycket personlig resa! Adam Bergman i Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Naturligtvis finns alltid exakta platsangivelser och annan nyttig information för besökaren. Bokens många vackra bilder, plåtade av fotografen Helena Gullberg, ger dig lust att utforska och upptäcka alla dessa platser man inte trodde fanns. Det kompakta bokformatet, de mjuka pärmarna och att den väger litet gör att man gärna har den med sig när man ska på balla utflykter i Småland. För det kommer bli svårt att låta bli!

              

Bokens tips visar upp att man kan resa på ett annat sätt, fjärran från massturismens platser och bortom kommersens likriktning. 100 balla ställen i Småland är en bok om det annorlunda Småland och om de människor som har vågat ge sig på sin dröm. Den är en hyllning till mångfalden och ger en facetterad bild av dagens Småland. Välkommen till din resa!

Hur många vet att det finns en pyramid i Småland? Att Sveriges enda slipsmuseum ligger i Eksjö? Eller att det finns ett solparadis för pensionärer där det alltid är 28 grader varmt? … I Hjortsberga går det att hitta en bombsäker bar – i en bunker. I Nybro finns ett museum helt tillägnat James Bond. Sveriges enda pyramid finns i Aneby och i Emmaboda ligger ”Mauritius” – ett solparadis för pensionärer med sandstrand och där det alltid är 28 grader varmt. Listan på udda och unika ställen i Småland är lång … Vetlandaposten

Adam Bergman, född och bosatt i Småland, är med och driver Tyrolens festplats i Blädinge. Vid sidan av att skriva guideböcker och arrangera musikfestivaler så är Adam verksam inom forskning i ämnet kulturgeografi. 100 balla ställen är Adam Bergmans första bok. Den blev till i samarbete med Valle Westersson, författare till liknande samlingar för Skåne, Köpenhamn och Stockholm och Christian Holzer, författare till flera guideböcker i Basebo förlag.

Recensioner i media:
Jönköpings Posten 20240514
Vetlandaposten 20240603
Sveriges Radio P4 Kronoberg 20240515
Dagens Vimmerby 20240612
Smålandsposten 20240614

 

Fakta:
Text: Adam Bergman
Foto: Helena Gullberg m fl
ISBN 978-91-9819138-7
256 sidor, 150 fotografier, 6 illustrationer
Format 110 x 178 mm, ryggbredd 17 mm, vikt 287 g
Flexcover, trådbunden, märkband, FSC-papper, klimatkompenserad produktion
Bonusmaterial

 

Mediaservice:
Bokens hemsida
Författarinfo
Författarbilder
Bokens omslag fram
Bokens omslag bak
Bilder ur boken
Smakprov.se