Spår

En guidebok till vackra platser
och minnesvärda berättelser

 

Res genom tid och rum med en unik guidebok till Småland, fylld med fascinerande berättelser och äventyr från denna historiskt rika region. Utforska vackra platser och följ i fotspåren av människor som format Smålands historia. Här är din chans att fördjupa dig i detta kulturarv och skapa egna minnen längs vägen.

Spännande och sanna historier varvas med reflektioner om dåtiden, nutiden och framtiden. Det handlar om Eva Forsén som emigrerar och återvänder för kärlekens skull, om Ossian i backen som spelar munspel och får en batteriradio, om stenmursbyggaren Sven Petters envishet, om Jonas Peter som kanske blev mördad, om två präster som slår ihjäl varandra, om Nils Dacke och hans döttrar i Växjö, och om många fler intressanta människor och tänkvärda begivenheter. Varje berättelse är en portal till Smålands rika historia.

”Helt lysande! Intressant, fängslande och fakta som inte ens en smålänning har koll på!” Carin Högstedt, kommunfullmäktige Växjö.

Boken guidar dig med sitt varmt språk på en vindlande resa till de vackra platserna där det hände. Upptäck en övergiven by, ett förfallet torp, rester av ett slott i skogen, en mystisk minnessten vid smalspårets räls och andra platser som bär på spår av svunna liv. Du får mängder med tips för utflykter i närheten. Alltid med utförliga vägbeskrivningar, GPS-koordinater och annat matnyttigt.

Här kan du bläddra i boken:

Bokens 16 kapitel berättar berörande, tragiska, dramatiska, roliga, sorgliga och sanna händelser som överraskar, som ger kunskap och som kan vara rykande aktuella. En guidebok, som ställer frågan hur vi vill ha det i samhället. En berättelsebok, där författaren följer sin nyfikenhet och sitt hjärta. Den får dig först att le och sen att tänka efter och sen sätter boken spår.

Boken är mycket vacker och elegant, med hard cover i relieftryck, med märkband och i gediget utförande in i minsta detalj. Koldioxidutsläppet är beräknat, reducerat och kompenserat genom investering i klimatprojekt.

En så galet rolig bok! Vilken fullträff! Så snygg!
Ami Andersson, regionförfattare Kalmar län.

… blir jag tårögd. Det är så vackert, så intressant.”
Carin Högstedt, nätverket Dackes döttrar.

Kärleksfullt skriven bok, en hyllning till
bygderna. Utsökt bildmaterial och mycket smakfull layout. Henrik Per-Inge Planefors,
Ordkalotten

Jag är mycket nöjd med boken. Fantastiska berättelser!
Gisela Fasth, Huskvarna

… en inspirerande guidebok om Småland. Att författaren har sitt hjärta i Småland råder det ingen tvekan om. Med vacker språkdräkt vandrar han ledigt mellan dåtid och nutid.
btj-recension i häftet nr 8, 2023, lektör Pia Holmström

Välkommen till en upptäcktsresa genom tid och rum i Småland!

Se och hör författaren berätta om och ur boken:
I småländska och öländska diktares sällskap. Kamprad stiftelse (med Pia-Lena Björnlund)
Bokrelease 29 mars 2023. Kalmar läns museum (med Maria Kanje)

Spår i media:
Dagens Hultsfred
Dagens Vimmerby
Vimmerby Tidning
Mynewsdesk
Litteraturnod Vimmerby

 

ISBN 978-91-9852798-8
208 sidor, 68 foto och 35 illustrationer
Format 225 x 285 mm, ryggbredd 22 mm, vikt 1 234 g.
Gediget utförande i trådbunden hardcover med relieftryck,
med märkband, med FSC-papper och i klimatneutral produktion.