Christian Pleijel

Christian Pleijel har fokus på öar.

Han bor på en liten ö i Ålands skärgård, stor som Manhattan men med 250 invånare. En stor del av sitt liv har han ägnat åt att försöka förstå öar och deras samhällen. Han tycker det är väsentligare att tala om bobarhet än att tala om hållbarhet. För att man ska kunna bo på en liten ö behövs jobb, bostäder, barn, butik, skola, hälsovård och färjor. Om den inte är bobar är den heller inte ett hållbart samhälle.

Som konsult, direktör, tjänsteman och politiker har Christian arbetat med infrastruktur – färjor, energi, vatten och avlopp – på ett trettiotal öar i Östersjön och i Europa. Efter fem år på Sweco var han 2016-2020 ansvarig för ledarskap och förändring på KTH Executive School. Sedan 2023 är han Senior Advisor på Ilmatar Offshore som bygger vindkraft till havs. Han har varit ordförande i Nordiska Ministerrådets skärgårdssamarbete, kommunfullmäktiges ordförande i sin kommun, han är intresserad av konst, historia och litteratur, men mest av allt av människor.

2015 gav han ut boken ”How to Read an Island” som året efter följdes av en svensk upplaga ”Hur man läser av en ö”. Den handlar om Europas 2.400 små öar. 2019 skapade han metoden ”bobarhet” (habitability) för att öbor själva ska kunna beskriva hur det står till på deras ö. Metoden har vidareutvecklats vid Åbo Akademi och med stöd av Europaparlamentet. Han har också skrivit några fackböcker, bland annat ”Benchlearning” (2004), ”Handbok i framtidsplanering (1997) och en lärobok i kalkylering 1996.

Christian tycker om det som är begripligt, han har höns och odlar sin egen potatis. Om du undrar hur skärgårdens landskap hänger ihop och hur skärgårdens samhällen ska ta sig in i framtiden så är du välkommen att höra av dig till honom.

LinkedIn: här

Hos Basebo förlag: Skärgården (2024), i serien European Essays on Nature and Landscape

Länk till högupplöst författarbild: här.

Christian Pleijel

Christian Pleijel